Kombucha

Kombucha består av te, sukker og en gjæringskultur kalt SCOBY. “SCOBY” står for symbiotisk kultur av bakterier og gjær.
Sukkeret er mat for gjær og bakterier som danner SCOBY-laget, et tykt, soppaktig lag, som hviler på toppen av kombuchaen når den er ferdig.
Det er denne som lager smaken, surheten og fremmer gjærings-prosessen som skaper de helsemessige fordelene. Kombucha kan også inneholde en liten mengde alkohol (bare 0,5% -3% avhengig av gjæringen), glukonsyre, eddiksyre, melkesyre og noen stoffer som motvirker bakterier. Mange beskriver smaken av kombucha som søt og syrlig, nesten som brus med en liten eddik-smak.

Kombuchaens opprinnelse er tradisjonelt forbundet med Asia, Russland og Tyskland, men ble en populær drikk globalt ved slutten av 1990-tallet.

HvordanKombucha (1) lages Kombucha?
Kombucha er en gjæret drikk. For å lage kombucha, må man brygge en sterk te av rent vann, før sukker tilsettes og teen avkjøles. Til denne blandingen blir en kultur av sopp og bakterier tilsatt.
Typisk gjæringstid er ca 14 dager. Kulturen som brukes er en spesifikk SCOBY, og alle som ønsker å brygge sitt eget, bør ha tålmodighet og finne en sikker oppskrift for å sikre best mulig resultater og maksimal kvalitet. Sikker? Ja, du bør være sikker på at du bare bruker vennlige bakterie-organismer som er fri for forurensninger.

Probiotiske Fordeler
Kombuchaens bakteriekultur skaper en drikk full av gunstige probiotiske organismer. Fordelene av probiotika er godt dokumentert og knyttet til fordøyelsen, helse og immunforsvar, bare for å nevne noen. En studie fant at Kombucha kan gi betydelige fordeler for å få kontroll over E. Coli og Staph-bakterier, en felles fordel av mange probiotiske kulturer.

Forskjellige bryggingsfaktorer som type te, traktetid, temperatur, vær, sukker og fermenteringstid kan endre de spesifikke næringsstoffer og probiotiske bakterier som er tilstede i en gitt batch. Rettfranaturen.no arbeider med disse ulike elementene for å skape partier som gir best utfall av virkestoffer, smak og kvalitet.

Bruk av Kombucha
Kombucha har en sursøt, eddik-liknende smak. Det er få barn som liker den, men voksne er ofte glade i smaken og drikker den gjerne som en forfriskning.
Kombucha kan tas som en liten energi-shot om morgenen, eller blandes i vann og drikkes som en limonade med is.
Man kan prøve seg frem med å tilsette sitron, eller ingefær, mynte, eller andre ting man skulle finne på.

Har man aldri drukket Kombucha tidligere, så start med en liten skje. Øk etter hvert og tilpass etter eget behov. Kombucha er ikke et kosttilskudd, men regnes som mat, så som alt annet man ikke har smakt på før, bør man teste forsiktig i begynnelsen.

Magisk
Kombucha har vært omtalt som en magisk eliksir, som helbereder alt fra problemer med fordøyelsen til leddgikt og kreft.
De fleste av de store helbredende påstander om Kombucha er nok overdrevet: Det har vært en del forskning, men det er langt igjen.
Helsemessige fordeler derimot, er det nok av, siden Kombucha, når den er rå eller upasteurisert, er rik på probiotika, gode tarmbakterier (som bl.a. i yoghurt) som har vist seg å øke immunitet og generell helse.

Kombucha for alle?
Kombucha bør heller ikke inntas av alle. Fordi probiotika ikke overlever en pasteuriseringsprosess, er de fleste Kombucha-drikker upasteurisert og ubehandlet.
Hvis den da ikke er produsert under gode, sanitære forhold, kan den som all annen mat utgjøre en fare for f.eks. gravide eller de med nedsatt immunforsvar.

Kombucha er ikke en magisk trylledrikk, men det er et potensielt sunn, smakfull drikk som er relativt lav på kalorier og sukker. Som med noe mat eller drikke, er det lurt å ikke overdrive det, men å nyte det i moderate mengder.
For å være på den sikre siden, bør barn, gravide og personer med nedsatt immunforsvar bare drikke pasteurisert Kombucha.

Kan Kombucha beskytte leveren?
Forskning tyder på at kombucha kan ha beskyttende effekt for leveren. [1] En dyrestudie rapporterte at kombucha reduserte nivåer av giftstoffer som er kjent for å forårsake leverskader. Disse fordelene er unike for Kombucha, og ikke et resultat av kun fermenterte teer.

Kombucha kan ha helsemessige fordeler for lungene
Kinesiske forskere oppdaget en unik, potent bruk av Kombucha. Brukt som en inhalant, ble Kombucha funnet å fjerne silika fra lunger i et forsøk. [2] Dette kan være svært lovende for de som jobber med bygging, mur, gruvedrift og arbeidsplasser som er utsatt for farlig silikastøv. The American Lung Association anslår at over 2 millioner menn og kvinner blir utsatt for slike lunge forurensninger og har potensial for å utvikle komplikasjoner.
Selv om det fortsatt er på forskningsstadiet, er det spennende å tenke at Kombucha kan være en potensiell livredder og støtte normal lungefunksjon.

Kombucha og Blodsukkeret
Metabolske problemer, lever- og nyredysfunksjon er hyppige bivirkninger av diabetes. Antioksidanter fra Kombucha, kan bidra til å støtte lever, nyre og bukspyttkjertel. [3] Da den har vist seg å undertrykke blodsukkeret og øke HDL kolesterolet, har forskere antydet at Kombucha kan være en god støtte for de med diabetes. [4]

Kombucha og magesår
Forskning i 2010 indikerte at antioksidant-effekten av kombucha kan helbrede mageproblemer fra overflødig syreoppbygging, som magesår. Det er rapportert at Kombucha synes å beskytte laget i magesekken som hindrer erosjon av magevevet. [5]

Kombucha og nyrer
Når Kombuchas effekt på nyrer skadet av miljøgifter ble foretatt, fant de at kraften i antioksidantene, kunne reparere skadet nyrevev. [6] Disse funnene tyder på at Kombucha har potensial for mange bruksområder utover tradisjonelt forbruk og det er til og med støttet av dagens forskning.

1). Wang Y, Ji B, Wu W, Wang R, Yang Z, Zhang D, Tian W. Hepatoprotective effects of kombucha tea: identification of functional strains and quantification of functional components. J Sci Food Agric. 2013 May 28. doi: 10.1002/jsfa.6245.
2). Fu NF, Luo CH, Wu JC, Zheng YY, Gan YJ, Ling JA, Liang HQ, Liang DY, Xie J, Chen XQ, Li XJ, Pan RH, Chen ZX, Jiang SJ. Clearance of free silica in rat lungs by spraying with chinese herbal kombucha. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:790792. doi: 10.1155/2013/790792. Epub 2013 Aug 19.
3). Bhattacharya S, Gachhui R, Sil PC. Effect of Kombucha, a fermented black tea in attenuating oxidative stress mediated tissue damage in alloxan induced diabetic rats. Food Chem Toxicol. 2013 Oct;60:328-40. doi: 10.1016/j.fct.2013.07.051. Epub 2013 Jul 29.
4).Aloulou A, Hamden K, Elloumi D, Ali MB, Hargafi K, Jaouadi B, Ayadi F, Elfeki A, Ammar E. Hypoglycemic and antilipidemic properties of kombucha tea in alloxan-induced diabetic rats. BMC Complement Altern Med. 2012 May 16;12:63. doi: 10.1186/1472-6882-12-63.
5). Banerjee D, Hassarajani SA, Maity B, Narayan G, Bandyopadhyay SK, Chattopadhyay S. Comparative healing property of kombucha tea and black tea against indomethacin-induced gastric ulceration in mice: possible mechanism of action. Food Funct. 2010 Dec;1(3):284-93. doi: 10.1039/c0fo00025f. Epub 2010 Nov 3.
6). Gharib OA. Effects of Kombucha on oxidative stress induced nephrotoxicity in rats. Chin Med. 2009 Nov 27;4:23. doi: 10.1186/1749-8546-4-23.
www.rettfranaturen.no